Sajtos tallér/Ropi hagyományosan és egészséges verzióban

Hozzávalók az egészséges verzióhoz:

  • 100 g sima liszt 
  • 300 g teljes kiőrlésű liszt 
  • 140 g puha vaj
  • 140 g reszelt sajt
  • 150 g tejföl
  • 1 db tojás 
  • 1,5 tk só 
  • 3 tk őrölt kömény 
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 40 g szezámmag (elhagyható)
  • 1,5 ek chiamag (elhagyható)
A vajat a lisztekkel elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval is. Egyforma golyókat formálunk és előmelegített tallér/ropi sütőben megsütjük. Láttam már, hogy formázás után a húsklopfoló egyik végével kilapítják a golyókat és sütőpapíros lemezen előmelegített sütőben megsütik. Ez egy alternatíva lehet azoknak, akik nem tudnak beszerezni erre a célra való sütőt, de ezzel a módszerrel tapasztalatom nincs. 
Én békebeli hagyományos sütővel sütöttem, amibe 2 db 25 grammos golyót tettem. Így lett 38 db tallérom, ami egyenként 6,6 g lassú számolandó szénhidrátot tartalmazott. 
A teljes recept Az áfonya mámora bloggerének, Edinának köszönhető. A blog és a recept ide kattintva  elérhető. 
Hát nem gyönyörű? A finom szezámmag és chiamag találkozása a pirult sajttal😍

Hozzávalók a hagyományos verzióhoz:

  • 500 g liszt
  • 130 g margarin
  • 150 g reszelt sajt
  • 20 g zsír 
  • 1 cs sütőpor 
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás 
  • 1,5 ek só 
A margarint és zsírt a liszttel elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval is. Golyókat formálunk és előmelegített tallér/ropi sütőben megsütjük. 
A recept anyósomtól származik és persze a ropik is az ő régi hagyományos sütőjében készültek. 



Mindkét recept nagyon finom, bár nekem annyira bejött az első, hogy ha nekiülök enni nem tudom letenni. 

Próbáljátok ki Ti is a recepteket és döntsetek, Nektek melyik ízlik jobban! 😊





Megjegyzések