Sajtos tallér/Ropi hagyományosan és egészséges verzióban
Hozzávalók az egészséges verzióhoz:
- 100 g sima liszt
- 300 g teljes kiőrlésű liszt
- 140 g puha vaj
- 140 g reszelt sajt
- 150 g tejföl
- 1 db tojás
- 1,5 tk só
- 3 tk őrölt kömény
- 1 tk szódabikarbóna
- 40 g szezámmag (elhagyható)
- 1,5 ek chiamag (elhagyható)
A vajat a lisztekkel elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval is. Egyforma golyókat formálunk és előmelegített tallér/ropi sütőben megsütjük. Láttam már, hogy formázás után a húsklopfoló egyik végével kilapítják a golyókat és sütőpapíros lemezen előmelegített sütőben megsütik. Ez egy alternatíva lehet azoknak, akik nem tudnak beszerezni erre a célra való sütőt, de ezzel a módszerrel tapasztalatom nincs.
Én békebeli hagyományos sütővel sütöttem, amibe 2 db 25 grammos golyót tettem. Így lett 38 db tallérom, ami egyenként 6,6 g lassú számolandó szénhidrátot tartalmazott.
A teljes recept Az áfonya mámora bloggerének, Edinának köszönhető. A blog és a recept ide kattintva elérhető.
![]() |
Hát nem gyönyörű? A finom szezámmag és chiamag találkozása a pirult sajttal😍 |
Hozzávalók a hagyományos verzióhoz:
- 500 g liszt
- 130 g margarin
- 150 g reszelt sajt
- 20 g zsír
- 1 cs sütőpor
- 2 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1,5 ek só
A margarint és zsírt a liszttel elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval is. Golyókat formálunk és előmelegített tallér/ropi sütőben megsütjük.
A recept anyósomtól származik és persze a ropik is az ő régi hagyományos sütőjében készültek.
Mindkét recept nagyon finom, bár nekem annyira bejött az első, hogy ha nekiülök enni nem tudom letenni.
Próbáljátok ki Ti is a recepteket és döntsetek, Nektek melyik ízlik jobban! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése